Pruik versus Tricopigmentatie bij kaalheid : de voor- en nadelen

Er worden tal van oplossingen aangeboden bij kaalheid. Een bekend esthetisch accessoire bij kaalheid zijn een pruik en haarstukje. De laatste tien jaar kenden deze een enorme vooruitgang en ogen ze nu heel natuurlijk. Maar een pruik of haarstukje kan niet bij iedere vorm van kaalheid en geeft nog steeds veel nadelen in de praktijk. In het Medico Derm Centrum van Brugge bieden ze een origineel en doeltreffend alternatief om kaalheid en dun haar te camoufleren: Tricopigmentatie.

Wat is een pruik of haarprothese ?

Pruiken en haarstukjes zijn een zeer goede camouflage bij erfelijke kaalheid of intens haarverlies na medicatie of chemotherapie. Mannen kiezen dikwijls voor een haarstukje, vrouwen eerder voor een volledige pruik. Ze zijn gemaakt met synthetisch of echt haar, en ogen vandaag zeer natuurlijk.

Pruiken en haarstukjes ter bevordering van het zelfvertrouwen

Het dragen van een pruik geeft natuurlijk een direct resultaat wat het zelfvertrouwen ten goede komt. De pruiken en haarstukjes van tegenwoordig zijn esthetisch een heel goede camouflage voor kaalheid, maar er zijn wel verschillende minpunten bij het dragen van een haarprothese :

 • Van de ene dag op de andere van kaal naar een volle haardos gaan is natuurlijk niet discreet en de stap is voor sommigen te groot ;

 • Een volledig nieuw uiterlijk: het risico is groot door veel mensen niet te worden herkend en soms is het moeilijk om zichzelf dan te accepteren ;

 • Onverenigbaar met de leeftijd : vanaf een bepaalde leeftijd is het normaal om ook grijze tinten in de haardos terug te vinden. Een mooi effen bruine haartooi komt dan onnatuurlijk over.

Een methode waarbij de omgeving langzaam kan wennen aan de verandering van kaal of heel dun haar naar een vollere haardos is scalppigmentatie of het aanbrengen van semi-permanente make-up op de hoofdhuid.

Een pruik of haarstukje: de kostprijs

Een pruik of haarstukje heeft ook een behoorlijk kostplaatje. Naast de aankoop zijn er de regelmatig terugkomende kosten van het onderhoud en de verzorging. Om natuurlijk en soepel te blijven ogen, moet een pruik namelijk heel regelmatig worden onderhouden met speciale producten als shampoos, ontklitters en dergelijke. Ondanks deze regelmatige verzorging, heeft een pruik maar een beperkte levensduur van gemiddeld 1 jaar.

Nadelen in het dagelijks leven bij het dragen van een pruik

Wie een pruik of haarstukje draagt, is er zich ten alle tijde van bewust en leeft pertinent met de angst dat dit geweten wordt. Dat kan op den duur psychologisch zwaar wegen. Daarnaast zijn er ook lijfelijk verschillende nadelen verbonden aan het dragen van een pruik of haarstukje :

 • Jeuk bij zweten of warm weer ;

 • Een onaangename geur door de lijm en de siliconen ;

 • Dagelijks onderhoud noodzakelijk, en moeilijker op te maken dan een eigen kapsel ;

 • Rem op de sociale contacten – men houdt bewust afstand zodat niemand kan merken dat u een pruik draagt ;

 • Niet compatibel met fysieke sporten en zwemmen ;

 • Irritatie van de hoofdhuid door het gebrek aan licht en zuurstof.

Er zijn verschillende methoden om een pruik of haarstukje te bevestigen. Bij plaatselijke kaalheid kan men speldjes of microlinks gebruiken waarmee het haarstukje aan het overgebleven haar wordt bevestigd, bij volledige kaalheid gebruikt men tape of lijm. Er zijn verschillende bijkomende nadelen verbonden aan de clips :

 • Niet gemakkelijk de pruik zelf goed op te zetten wanneer u deze heeft verwijderd om bijvoorbeeld te gaan slapen ;

 • Wanneer de clips afbreken moet u ze laten vervangen door uw haarspecialist ;

 • De voortdurende tractie van de clips aan de overblijvende haren maakt dat dit haar ook broos wordt en uitvalt.

Scalppigmentatie van de hoofdhuid geeft veel meer vrijheid

Indien u teveel hinder ondervindt van de bovenvermelde ongemakken en wanneer u ook tevreden kunt zijn met zeer kort haar, dan is Tricopigmentatie zoals in Brugge wordt uitgevoerd misschien wel de oplossing voor u. Met behulp van biologisch afbreekbare pigmenten worden haarstoppels op uw hoofdhuid getekend waardoor u niet kaal lijkt. De voordelen zijn :

 • U hoeft geen dagelijkse verzorging te geven ;

 • U kunt alle sporten probleemloos beoefenen ;

 • U kunt regelmatig de mate van kleuren aanpassen aan de evolutie van uw kaal-worden ;

 • De prijs is veel schappelijker dan die van een pruik.

U wordt kaal, en bent op zoek naar een gepaste camouflage ? Neem snel contact op met Medico Derm Brugge

Ons team mensen in Brugge is gespecialiseerd in de originele Tricopigmentatie methode of het aanbrengen van semi-permanente make-up op de hoofdhuid. Contacteer ons voor meer uitleg betreffende de oplossingen bij kaalheid.

De beoordelingen van onze klanten

0/5
(0 beoordelingen)

De beoordelingen worden beheerd door E-net Business tools